PRIOPĆENJE ZA MEDIJE – ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA:

“Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”

Dana 21.12.2023. u Senju upriličena je završna konferencija u sklopu realizacije projekta “Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”.

Konferenciji su, uz mnoge druge uzvanike, prisustvovali gđa Jasna Orešković Brkljačić – zamjenica župana Ličko-senjske županije gosp. Ernesta Petryja te  ravnatelj Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA – gosp. Andrija Brkljačić. Domaćin konferencije je Lučka uprava Senj, a važnost projekta nazočnima je predstavio ravnatelj Lučke uprave Senj gosp. Ante Stipić.

Ravnatelj Lučke uprave Senj, gosp. Ante Stipić zahvalio je svim partnerima na uspješno realiziranom projektu te je prisnažio „Našim sugrađanima i putnicima mogu saopćiti da je nova rampa u uvali Stinica završena. Ona je rezultat rada svih dionika, počevši od Lučke uprave, Ličko – senjske županije te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Položaj rampe je takav da bura puše okomito na pramac broda te neće ometati manevriranje trajekta pri uplovljavanju, odnosno pri isplovljavanju. Ovim ulaganjem potiče se gospodarski razvoj regije. Projekt predstavlja važan doprinos razvoju prometne infrastrukture u Hrvatskoj, ali i integraciji sa širim europskim prometnim mrežama. Ovakvi projekti stoga potvrđuju važnost europskih fondova. Lučka uprava Senj, osim ovog projekta, realizira i druge, poput ulaganja u luku Senj, Barić Dragu i Karlobag, a istovremeno se radi na izradi dokumentacije za proširenje luke Senj. Posebno hvala resornom ministru Olegu Butkoviću koji je u tekućoj godini rekordno sufinancirao ulaganja u prometnu i pomorsku infrastrukturu, redom u Senju, Karlobagu i Barić Dragi. Ujedno hvala i županu Petryju na ulaganjima i praćenju“.

Prisutnima se obratio i ravnatelj Razvojne agencije Ličko-senjske županije LIRA – gosp. Andrija Brkljačić koji je pohvalio suradnju između Lučke uprave Senj i LIRA-e jer je Razvojna agencija radila na izradi ovog velikog projekta koji je realiziran bez ikakvih problema. LIRA  je intenzivirala aktivnosti na području Senja i to na više projekata koji će unaprijediti život građana Senja.

Zamjenica župana Ličko – senjske županije, gđa Jasna Orešković Brkljačić istaknula je kako je veselje čuti da je ovako veliki projekt realiziran te je zahvalila svima na sudjelovanju u realizaciji. Ličko-senjska županija prati gradove županije te ustanove kojima je županija osnivač pa je tako kroz projekt Lika aplicirala za projekt Park senjskih književnika, školsko-sportsko igralište te još mnoge projekte za Senj.

Osnovni cilj realizacije projekta “Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica” je bolja povezanost otoka Raba s kopnom, posebice u periodu nepovoljnih vremenskih prilika. Dodatni cilj ovog projekta je smanjivanje zakrčenosti luke jer se smanjuje vrijeme čekanja za ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila.

Nova rampa će omogućiti povećanje broja linija što je naročito važno zbog povećanja potreba lokalnog stanovništva te produljenja turističke sezone. Uz sve navedeno, projekt je kompatibilan s projektima rekonstrukcije trajektnog pristaništa Mišnjak te rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab. Realizacijom ovog projekta izgradnje nove rampe osiguran je minimalni gaz od -5,00 m što omogućuje istovremeno pristajanje 2 broda, omogućeno je bočno vezivanje na gatu te priključak na vodu i struju. Sada brodar može u liniju uvrstiti plovilo većih gabarita čime može povećati satni kapacitet prijevoza putnika i vozila. Važno je napomenuti da je s vanjske strane gata omogućen privez plovila za lokalne ribare i lokalno stanovništvo. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.510.832,30 EUR, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 2.134.207,45 EUR. Projekt se realizira u periodu od 1.7. 2021. do 31.12.2023. Nositelj projekta je Lučka uprava Senj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Lučke uprave Senj.

IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI

© 2022 Lučka Uprava Senj. All Rights Reserved.

Log in with your credentials

Forgot your details?